Bilgisayarınızın Donmasının Sebepleri Neler Olabilir?

Bilgisayarlarda donma yaşanması birçok insanın yaşadığı problemlerden biridir. Bilgisayarınızın donmasının sebepleri neler olabilir? Diye bakıldığında bu problem yazılımsal ve donanımsal olarak iki bölümde incelenmelidir.

Bilgisayarlarda donma yaşanması birçok insanın yaşadığı problemlerden biridir. Bilgisayarınızın donmasının sebepleri neler olabilir? Diye bakıldığında bu problem yazılımsal ve donanımsal olarak iki bölümde incelenmelidir.

Bilgisayar donmasına neden olan yazılımsal nedenler

Yazılımsal nedenlerde ilk olarak donanım yazılımları yer alır. Ekran kartının yazılımını yüklememek bu sorunlardan biridir. Bunu kontrol etmek için Denetim masasını açın. Sistem ve aygıt yöneticisini açtıktan sonra bilgisayar donanımlarında soru işareti veya ünlem işareti varsa yazılımsal bir hatanın olduğunu gösterir. Başka bir sebebi ise bilgisayarınıza yüklemiş olduğunuz oyunlar veya programlar olabilir. Bilgisayarınızda virüsün olması ya da birden fazla antivirüs programının olması bilgisayar donmasına neden olabilir. Antivirüs programının bilgisayara bulaşan virüsü silememesinden dolayı engellemeye çalışır. Birden fazla antivürüs programı ise bulaşan bir virüste hepsinin birden virüsü silmeye uğraşmasından dolayı donmalar ve hatta bilgisayarın kilitlenmesine kapanıp bir daha açılmamasına neden olur. Bilgisayara yüklenen oyun ya da program bilgisayar performansı üzerinde ise donmalar yaşanır.

Bilgisayar donmasına neden olan donanımsal nedenler

Donanımsal nedenlerde bilgisayarın fazla kirlenmesi yatabilir. Bilgisayar içine giren tozlar çalışmasına engel olabilmektedir. Bilgisayarınızı temizleyin. İşlemcinin kendini soğutamaması, donanım çakışması, bios ayarlarındaki bir bozukluktan dolayı donmalar yaşanır.

Bilgisayar donması yaşanmasında yapılacak çözümler

Yardımcı bir program ile işlemcinin hangi sıcaklıkta olduğunu kontrol edin. Normal değer 40 ve 50 derece arası olmalı. Donanım çakışması olup olmadığını kontrol edin çakışan program varsa pasif hale getirin. Antivirüs ile bilgisayarınıza virüs taraması yaptırın. Arka planda çalışan sistemin kaldırmadığı programları sonlandırın. Ram’de bozulma olabilir kontrol edin. Fazla hız aşımı yapılmış ise fabrika ayarlarını geri yükleyin. Bunları yapmanıza rağmen bilgisayarınızda düzelme olmuyorsa format atın. Format atmayı bilmiyorsanız bir bilgisayarcıya götürerek format attırın.

Yorum Yap