Büyük Veri (Big Data)

Sizlere iş dünyasının bu yeni popüler kavramından söz edecem. Ayrıca teknolojiyi kullanarak, şirketinizde siz farkında olmadan oluşan büyük veriden en kolay şekilde nasıl yararlanabileceğinizi anlatacağız. Bu sayede; işiniz için gerekli bilgileri analiz ederek karara yönelik değerlendirmelerinizi en doğru şekilde gerçekleştirebileceksiniz. Ayrıca şirketinizle ilgili inovasyon, pazarlama ve satış, finans, eğitim ve arge gibi konularda çok daha verimli olabileceksiniz. Yararlı olması dileğiyle. Hepimiz duyuyor ve görüyoruz, son yıllarda bazı şirketler çok hızlı büyüyor hatta bazıları dünya devine dönüşüyor. Eskiden büyük balık küçük balığı yerdi, artık hızlı balık büyük balığı yiyor. Bu nasıl mümkün olabiliyor? Elbette bilgi sayesinde. Peki bilgiye günümüzde en etkili bir şekilde nasıl erişiriz? Veriler sayesinde, yani bu başarının arkasındaki en önemli sır: Büyük Veri! İngilizcede kavrama baktığımızda “Big Data” aslında ilk akla getirdiği gibi sadece “çok fazla yer kaplayan veri” şeklinde anlaşılmamalı. Bu kavram; çeşitli yöntem ve araçlarla analiz edilmemiş ham olan dijital veri anlamına gelir.

Büyük Veri; çağımızın en stratejik konularından birisi haline geldi. Büyük veri ile samanlıkta iğne arama devri geldi diyebiliriz. Örneğin Facebook, kullanıcılarına ait verileri analiz ederek, çiftlerin ilişkilerinin başlamasından hemen önce aralarındaki iletişimin hızlıca yükseldiğini fark etmiş. Buna bakarak yeni ilişkiye başlayacak çiftleri önceden belirleyerek onlara özel kampanyalar yayınlama seçeneğini sisteme eklemiş. Böylece pazarlamacıların direkt hedef kitleye yönelik reklam yayınlayabilmesine olanak sağlamış ve gelirini artırmış. Bir diğer örneğe göz atalım. Bir seyahat sitesi ödeme sayfasını terk eden müşterileri fark ederek bunların bilgilerini müşteri hizmetlerine göndermeye başlamış. Müşteri hizmetleri de o kullanıcılarla birebir iletişime geçerek sayfayı terk eden müşterilerin satın alma yapmasını sağlamış. Bu örneklerden de açıkça görüldüğü gibi büyük veri birçok fırsatı içinde barındırıyor. Doğru araç ve yöntemlerle analiz edildiğinde karlılığa dönüşebiliyor. Büyük veriyi kullanabilmek için çeşitli teknolojik altyapılar, çalıştıkça kendini geliştiren sistemler inşa ediliyor. Örneğin bir bilgi teknolojileri şirketi, sistemlerinin yaptığı her hareketi kaydedip; “hangi hatalar birbirleriyle ilişkili”, “hangi sorun sistemin performansını ne kadar etkiliyor” gibi soruların yanıtlarına göre sistemini sürekli geliştiriyor.

Bankalar, hesap hareketlerinden dolandırıcılık girişimlerini anında belirleyebiliyor. Böylece müşterilerini dolandırıcılığa karşı koruyor. Bir e-posta servis sağlayıcısı tüm e-postaları analiz edilerek hangilerinin spam olduğunu önceden belirleyip gönderimi engelleyebiliyor. Birçok firma çalışanlarının eğitim ve gelişim süreçlerini kaydederek etkili bir şekilde ölçme ve değerlendirme yapabiliyor. Bu sayede sürecin maliyetini düşürürken çalışanları için en doğru hedefleri belirleyip başarılarını arttırıyorlar. Bu kaynak son yıllarda çok değerli bir hale geldi. Büyük veriyi yönetebilen kurumlar olağanüstü başarılar elde ettiler. O kadar büyük başarılar kazanıldı ki, dünya devi şirketler ‘’Büyük Veri’’ alanına ciddi yatırımlar yapmaya başladılar. Örneğin bazı otomobil şirketleri araç yazılımlarına sürüş istatistiklerini toplayan bir sistem yerleştirdi. Evet büyük veri bu kadar önemli, onu kullanabilen şirketler diğerlerine göre daha rekabetçi olabiliyor.

Pazarlama, reklam, tanıtım ve hizmet alanlarında yenilikler yapabildikleri gibi yeni teknoloji ve çözümler geliştirerek farklı ve başarılı işler geliştirebiliyorlar. Ülkemizde ne yazık ki pek çok şirket veri toplama yapmadığı için veriyi de anlamlandıramıyor. Bu nedenle de tam olarak rekabetçi olamıyoruz. Oysa pazarlama, Ar-Ge ve diğer alanlarda yenilik yapabilmek ve öne çıkabilmek için gerekli tüm bilgi Büyük Verinin içerisinde gizli. Özellikle pazarlama alanında Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi sosyal medya kanalları veri elde etmek için oldukça yararlı araçlar. Bunları kullanarak ürün ve hizmetlerinizle ilgili kişilerin geri bildirimlerini analiz edebilir, buna uygun yenilikler geliştirebilirsiniz. Bunun için önce veri toplamalı ve bu verileri depolamalısınız. Sonra da bu verileri analiz ederek anlamlandırmalısınız.

Her türlü duygu ve düşüncenizi konun altına yazabilirsiniz. 🙂

Yorum Yap