Cloudflare Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur?

Gelişen internet teknolojisi ile birlikte pek çok site kullanıma ve hizmete sunulmuş bulunmaktadır. Özellikle bilişim dünyasının içinde var olan rekabetin bu duruma son derece önemli bir katkı sağladığı ise su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde ortaya çıkan pek çok uygulama gibi piyasaya sürülen bir yazılım olan CloudFlare yeni nesil internet dünyası için son derece önem arz eden bir uygulama olmaya doğru gidiyor. Peki CloudFlare nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur? sorularını cevaplandıralım.

CloudFlare nedir?

Bu uygulama, ücretsiz olarak kullanılabilen, internet kullanıcılarına ait sitelerin DNS Server görevini üstlenip hız, güvenlik ve performans gibi bilişim dünyasının temel taşı olarak görülen varyasyonların sonuçlarında olumlu sonuç alınmasını sağlayan bir uygulamadır. Kurulumu oldukça basit olan bu yazılım, kayıt aşamasında ilgili DNS kayıtlarını otomatik olarak algılar, kullanıcının(user) alan adının nameserver bilgilerini değiştirmesini ister.

CloudFlare Ne İşe Yarar?

Bu durumu açıklamak açısından öncelik olarak CloudFlare’in nasıl çalıştığını anlatmakta yarar var. Bilindiği üzere DNS sunucular istemcilerden gelen sunucuları bağlantılı sunuculara yönlendirir. Bu uygulama ise DNS sunucusu görevini üstlendikten sonra ilgili siteye gelen ziyaretçileri analiz ederek olası sanal saldırıların önüne geçmeyi, söz konusu internet sitesindeki trafiği hızlandırmayı hatta web sitesine bot koruması eklemeyi dahi sağlar.

CloudFlare Nasıl Çalışır?

  1. CDN: Yazılımın sağladığı ücretsiz altyapısı nedeni ile 30 farklı konumda kullanıcının dosyalarını muhafaza ederek hem web sunucusundaki trafiği azaltır hem de sayfa yüklenme sürelerini kısaltır.CDN neden kullanmalısınız adlı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
  1. Statik İçerik Cachlemesi: İnternet sunucusu tarafından dinamik ve hızlı şekilde üretilmeyen sayfaları otomatik olarak tanır, bu sayfaları kendi bünyesinde bulunan sunucularda cachleyerek hem kullanıcının sunucusundaki veri trafiğini rahatlatır hem de sayfayı yükleme sürelerini hatırı sayılır bir şekilde azaltır. Kullanıcının bunu kendi sunucularında yapması gayet doğal olarak son derece kolay ve olağandır. Ancak CloudFlare ortaya çıkarılan bu cache’i var panelde bir tıklama ya da API üzerinden gelen bir sinyal ile anında silmeyi sağlıyor ve bu konuda fazlası ile başarılı olduğu kabul görüyor.
  1. Always Online: Kullanıcının paketine göre web sitesi belirli aralıklar ile bu uygulama ile clawr edilerek tıpkı Google Önbellekte olduğu gibi kullanıcıya ait web sayfasının bir kopyası yine bu uygulamada saklanır. Her hangi bir sebepten ötürü ilgili sunucu kapanır, web sitesi down durumuna düşer ise CloudFlare otomatik olarak bu önbellekteki kopyayı kullanarak web sitesini erişime açık tutmaya devam eder.
  1. DDos Koruması: Kullanıcının sitesine gelen her ziyaretçiyi, site üzerinden söz konusu sunucuya gelen her paketi inceleyen Cloudflare, olası bir bir DDos saldırısına karşı son derece güvenli bir koruma sağlar. Bu konuda gayet başarılı olduğu çok rahat söylenebilir. DDos Koruması hakkında detaylı bilgi için Ddos Saldırısı Nasıl Engellenir? adlı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
  1. Spam Yolu Koruması: Özellikle WordPress kullanan internet kullanıcılarının bileceği üzere, Aksimet sürümü biraz geri kalınca, söz konusu siteye her gün yüzlerce spam kaynaklı yorum gelmeye başlar. Bu uygulama ise spam yorumlarını önceden algılayıp önüne geçiyor ve söz konusu iki uygulamayı kullanan internet kullanıcılarının yorumlarına göre CloudFlare’ın daha etkili olduğu sonucu çıkarılabilir.
  1. İçerik Koruması: Eğer kişi özgün içerik üreten bir web sitesi sahibi ise bu içeriklerin kopyalanmasının önüne geçilmesi neredeyse imkansız durumundadır. CloudFlare ile her hangi bir bot tarafından söz konusu site kopyalanmaya başlandığında bu durum algılanabiliyor ve otomatik olarak ban eylemi gerçekleşiyor.
  1. Trafik Analizi: Muhtemelen web sitesi sahibi kullanıcıların Google Analytics, Yandex, Metrika ya da Bing Webmaster Tools benzeri araçlar ile bu durumu gerçekleştiriyor. Ancak Java Script ve pixel tracking ile elde edilemeyen kullanıcıları CloudFlare üzerinden görmek mümkün. Web Sitesinin Trafiği Nasıl Arttırılır? adlı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

3 Yorum

  • teşekkürler. cloudflare sistemi gerçek anlamda iyi bir sistem özellikle saldırıları engellemek için hindi siparişi sisteme kurabilirim teşekkürler.

  • Cloudflarenin ücretsiz sürümü bile şahane derecee koruma sağlıyor gerçekten herkesin kullanması gereken bir koruma yöntemi ücretsizi bile 10 giga ya kadar ddos koruması sağlıyor tabi cloudflare kullanırken ip adresinizin görünmediğini 10 yerden teyit etmeniz lazım güvenliğiniz için 🙂

  • açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş,cloudfare ddos atakları için günümüzde olmazsa olmaz koruyuculardan, her site sahibinin mutlaka denemesi gerek diye düşünüyorum.

Yorum Yap