Verimli Ders Çalışma Teknikleri

10 adımda “Verimli Ders Çalışma Teknikleri” size anlatacağım.

1) Çalışmaya başlamadan önce beyin konunun uzunluğunu ve zorluğunu bilinçaltında canlandırır ve kaytarmak için sosyal medya, televizyon veya hiç bitmeyen yemek öğünleri gibi geçiştirici bahaneler uydurur.
İlk olarak kısa bir çalışma planı hazırlayıp çalışacağınız konuları en önemliler, önemliler ve az önemliler olarak alt alta sıralamalısınız.
Zeigarnik etkisi teorisine göre beynimiz başladığımız bir işi bitirmezsek kendimizi rahatsız ve huzursuz hissetmemizi sağlar. Bu yüzden çalışma sürecine hemen başlayın, devamı gelecektir.

2) Ayrıca aralıksız 30 dakika çalışılınca konsantrasyon azalmaya başladığı için 30 dakika ful konsantre çalışıp beyninizin öğrendiklerini sindirebileceği 5 dakikalık kısa bir ara vermeniz ve bu süreci gün içinde 5 kez tekrarlamanız verimliliği arttıracaktır.
Yüzmek, tenis oynamak, şarkı söylemek gibi profesyonel beceriler öğrenilirken de aynı yöntem kullanılır.

3) Son yapılan araştırmalar kitaplardaki önemli yerlerin fosforlu kalemle altını çizerek harcanan uzun saatlerin hiç bir faydası olmadığı göstermiştir. Bu yöntem ne konu başlıklarını hatırlamanıza, ne de anahtar kelimeler arasında bağ kurmanıza yardımcı olur, hatta dikkatinizi gereksiz bir iş üzerine yoğunlaştırdığı için bir zaman kaybıdır.
Öte yandan görsel eğitime katkıda sağlayan flash kartların hafıza geliştirmekte inanılmaz etkili olduğu kanıtlanmıştır.

4) Kendinize bir izlence tablosu oluşturun. İkiye ayırdığınız bu tablonun bir tarafına çalıştığınız saatleri diğer yanına o saatlerde ne yaptığınızı not edin. Bu sizin performansınızı değerlendirmenizi ve tam olarak ne yaptığınızın farkında olmanızı sağlar.

5) Çalışmaktan sıkılıp pes etmek üzereyseniz ‘5 dakika daha’ kuralını uygulayın. Örneğin test mi çözüyorsunuz? 5 dakika daha çözün, ezber mi yapıyorsunuz? 5 dakika daha tekrarlayın.
Kısa ve küçük vadeli hedefler koyun, onlar bitmeden asla kalkmayın.
Bu süreçte kendinizi atıştırmalıklarla ödüllendirmeniz teşvik edici olabilir.

6) Fakat çok fazla yemek yemeyin. Dolu bir mide uykunuzun gelmesine yol açar. Ayrıca ellerinizi yağlayacak cips gibi atıştırmalıklar yerine meyveleri tercih edin.

7) Masanızda sadece çalışma araçları olmalı. İlginizi çekebilecek bilgisayar, telefon gibi şeyleri masadan kaldırın ve müzik eşliğinde sakın çalışmayın. Arka planda bulunan bir ses odaklanma konusunda olumsuz sonuçlara yol açar.

8) Uyku vaktiniz geldiğinde beyin alfa dalgaları yaymaya başlar ve gördüğünüz şeyler daha iyi akılda kalır ve hatta rüyanıza bile girebilir. Bu yüzden ders notlarınızı yastığınızın altına koyup uyku öncesi kısa tekrarlar yapabilirsiniz.
Ancak uykunuzdan sakın feragat etmeyin, uzun süre uykusuzken öğrenilen çoğu bilgi ertesi sabah unutulur.
Bununla beraber öğle 1 ile 3 arası kestirmenin kavrama yeteneğini arttırdığı keşfedilmiştir. Gözlerinizi açtığınızda yepyeni bir fikirle uyanabilirsiniz.

9) Yapılan başka bir araştırmada bir grup insana bir konuyu sınav için çalışmaları, başka bir grup insana ise aynı konuyu diğer öğrencilere öğretmeleri için çalışmaları istenmişti.
Ve öğretmeleri istenen kişilerin konuyu daha iyi anladıkları ortaya çıkmıştı.
Sizden bir şeyi öğretmeniz istendiğinde beyniniz bilgileri daha mantıklı ve düzenli bir yapı halinde organize eder.
Bu yüzden başkalarına öğretmeye gayret ederek konuyu daha iyi kavrayabilirsiniz.

10) En etkili öğrenme yöntemlerinden bir diğeri de sert ünsüz harflerin akılda kalmasını sağlayan “fıstıkçı şahap” örneğindeki gibi çağrışım metodudur.
Ezberlememiz gereken bir paragrafı çok sevdiğiniz bir şarkı veya bir film kesitiyle bağdaştırıp uyduruk ilişkiler kurmanız sınavda hatırlamamızı kolaylaştırabilir.

Her türlü duygu ve düşüncenizi konun altına yazabilirsiniz. 🙂

2 Yorum

Yorum Yap