VPN Nedir? Ne işe Yarar?

İngilizce sözcük kısaltma olarak kullanılan VPN Türkçede Sanal özel ağ olarak bilinmektedir. VPN ne işe yarar noktasında internet veya bir servis sağlayıcısı tarafından sahip olunan özel bir ağ olarak ortak ağ üzerinden güvenli bir ağ bağlantısı oluşturan ağ teknolojisidir.

İngilizce sözcük kısaltma olarak kullanılan VPN Türkçede Sanal özel ağ olarak bilinmektedir. VPN ne işe yarar noktasında internet veya bir servis sağlayıcısı tarafından sahip olunan özel bir ağ olarak ortak ağ üzerinden güvenli bir ağ bağlantısı oluşturan ağ teknolojisidir. Büyük şirketler, eğitim kurumları ve devlet kurumları güvenli bir özel ağa bağlanmak için uzak kullanıcıların erişim durumlarını etkinleştirmek için VPN teknolojisini kullanır. VPN sadece geniş alan ağı (WAN) gibi büyük mesafe üzerinden birden çok site bağlanabilmektedir. VPN nedir, genellikle geniş bir kullanıcı tabanına bilgi ve haber vermek için dünya çapında intranet genişletmek için kullanılır. Eğitim kurumları ülke genelinde dünyanın her yerine dağılmış olabilir ve kampüsleri bağlamak için VPN kullanmak zorundadır.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN nasıl kullanılır? Özel ağa erişim sağlamak için bir kullanıcının benzersiz bir kimlik ve parola kullanarak kimlik doğrulama işleminden geçmesi gerekmektedir. Bu kimlik doğrulama belirleme genellikle kullanıcının girmesi gereken PIN aracılığı ile özel ağa erişim sağlamaktır. Belirli bir frekansta her 30 saniyede ya da farklı sürelerde değişen benzersiz kimlik doğrulama kodudur. VPN kullanan firma veya kişiler aldıkları hizmetlerin destek kısmında uzak erişime bir tünel gibi bağlanarak arka planda çalışmalar yapmaktadırlar. Sadece hizmet alınan kurumun belli kullanıcı tarafından girilebilen bir özelliktir. Güvenlik açığının oluşmaması için arka planda kimlerin işlem yaptığı hizmet verilen kuruma bildirilerek istenen İP adresi veya MAC adresine geçiş izni verilmektedir. Bu sayede kimlerin girip işlem yapabildiği anlaşılmaktadır.ücretsiz vpn

Protokoller nelerdir?

Genel ağ altyapısı üzerinden veri trafiğinin taşınmasını sabitleyen VPN protokolleri kullanılmaktadır. Her protokol verileri güvenli bir şekilde tutmaktan sorumludur.

IPSec, internet üzerinden iletişim güvenliğini sağlamak için kullanılır. IPSec VPN veri trafiğini şifrelemek işin taşıma modu veya tünelleme kullanır. İki mod arasındaki fark tünel tüm veri paketini şifrelerken taşıma modu ise veri paketi içinde sadece mesajı şifreler.

SSL ve TSL, güvenli yuva katmanı ve aktarım katmanı güvenliği olan bu protokoller de iletişim güvenliğini sağlamak için şifreleme kullanır. Her iki protokol istemci ve sunucu makineleri arasında ağ parametrelerinin bir değerlendirme yaparak onay verdikleri bir yöntem kullanırlar. Başarılı bir bağlantı başlatmak için sertifika içeren bir kimlik doğrulama işlemi kullanırlar.

PPTP, internet üzerinden özel bir sunucuya uzak istemci bağlamak için kullanılan bir başka protokoldür. Basit bir yapılandırma ile en yaygın kullanılan VPN protokollerinden biridir.

L2TP, internet üzerinden iki site arasında veri iletişim trafiği için kullanılan bir başka protokoldür. L2TP internet üzerinden veri paketlerinin aktarımı güvenceye almak için güvenlik katmanı IPSec kullanır. PPTP aksine VPN uygulamasını anahtar ve sertifikayı bir aradaki kullanımını gerektirir.

neden vpn kullanmalıyız

VPN Avantajlar ve dezavantajları

Neden VPN kullanmalıyız sorusuna verilecek en iyi cevap özel ağ kurmanın uygun ve etkili bir yolu olmasıdır. VPN avantajlarını sıralayacak olursak siteler arasında ana iletişim kanalı olarak kullanılan pahalı yöntemlere karşı bir alternatiftir.

Kiralık hatlar ile karşılaştırıldığında VPN karışık olmayan kullanım kolaylığı, hız ve esneklik isteyen şirketler için idealdir. Örneğin bir şirket değişen ihtiyaçlara göre VPN sayısını ayarlayabilmektedir.

Dezavantajları ise internet üzerinden hizmet sağlarken yönetim kalitesi eksikliği paket kaybına ve performans sorunlarına neden olabilmektedir.

Özel ağ dışında meydana gelen olumsuz ağ koşulları VPN yöneticisinin kontrolü dışındadır. Buda ekstra ödeme yapılacağı anlamına gelebilir.

Eğer çalışılan başka bir güvenlik yolu varsa VPN teknolojileri ile uyumlu olmayabilir. Birbiri ile entegre edilmesi zorlaşabilir ve çakışmalar meydana gelebilir.

Bu dezavantajlara rağmen VPN teknolojisi yaygın olarak dağıtım yapmaya devam etmektedir. VPN servis sağlayıcıları son zamanlarda gittikçe artan ve kullanım gerekliliği olan bir veri saklama iletişim yoludur.

Yorum Yap